Rabu, 4 Mac 2015

Puding Caramel a.k.a Puding Gula Hangus

Sesi "menguih" lagi...hehehehe. akhir-akhir ni bila ada kesempatan  rasa macam rajin je nak buat kuih. Kebetulan Sabtu lepas dua beradik tu in good mood, so sempat la umi ke dapur prepare menu minum petang sementara tunggu abah balik keje. Asalnya nak cuba buat donut tapi sebab marjerin dah habis terpaksa postpone niat tu. Kemudian terpandang pulak telur yang ada dalam stok, terus tukar plan dan jadilah puding karamel. Jom kita kongsi resepi puding karamel yang sangat simple ni.

Bahan-bahan :
  • 2 @ 3 sudu gula
  • 5 biji telur ayam (Gred A)
  • 3/4 tin susu pekat manis
  • 1/2 tin air (sukat menggunakan tin susu tadi)
  • Sedikit esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
Cara-caranya :
  • Panaskan pengukus
  • Sediakan gula hangus dengan memanaskan gula di atas api, biarkan gula cair dan bertukar warna kecoklatan sikit. Perlu kacau menggunakan sudip.
  • Tuang gula hangus ke dalam bekas loyang dan ketepikan.
  • Kemudian pukul telur bersama esen vanilla (seperti biasa, saya menggunakan blender untuk memukul telur)
  • Dalam bekas yang lain - campurkan susu dan air, kacau sebati
  • Masukkan telur yang telah dipukul sehingga kembang ke dalam campuran susu dan air, kacau rata.
  • Tuang campuran berkenaan ke dalam loyang gula hangus tadi dan kukus selama 30 hingga 40 minit.
  • Setelah masak, biarkan puding tadi sejuk dan baru telangkupkan ke atas pinggan. Selesai.

Campuran susu, air dan telur

Campuran puding yang telah dituang ke atas gula hangus
(sedia untuk dikukus)

Kukus selama 30-40 minit

Sedia dimakan. Sedap jika disejukkan terlebih dahulu di dalam peti sejuk.
(Maaf, gambar ni C&P dari Mr Google sebab gambar puding saya dah ter'delete')

Amat mudah dan senang. Tak perlu banyak masa dan hasilnya tak mengecewakan. Bagi penggemar puding karamel, boleh lah cuba buat sendiri, lagi puas hati dapat makan banyak. Kalau beli, sepotong kecik pun harga dalam rm2.00 or rm2.50, rasa macam tak berbaloi je....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan