Jumaat, 21 Jun 2013

Hood Dapur

Fuh...penat betoi! dah la puasa pastu berpanas lak masa lunch hour tadi bekejar ke bandar semata-mata nak survey hood dapur. Ala, hood dapur tu benda alah yang orang pasang kat atas dapur atau lekat kat kabinet atas dapur untuk sedut minyak, wap dan bau keluar masa korang masak. Jangan tertukar dengan hod pulak sebab hod tu dalam bahasa lain stove atau dapur memasak. Ni semua gara-gara sakit hati dengan cina kedai elektrik malam tadi.

Al kisahnya malam tadi saya dan encik abah beserta si nakal Zaim ke kedai elektrik di Bandar Kuantan, kami nak beli hood dapur untuk dapur baru kami. Dapur lama kami renovate bagi besar sikit dan buat kabinet terus. So, sebelum pasang kabinet kenalah cari hood dulu. Lagi pun, saya memang tak suka bila bau masakan merebak sampai ke bedroom dan living hall. Sebab tu kalau dah lebih dari kul 7.00pm saya memang tak akan masak kecuali masak air sebab tingkap dan pintu semua tertutup - alasan je kot, sebenarnya malas! haha..Malas-malas juga, tapi serius memang tak suka bila bau masakan memenuhi seluruh rumah.

Sebelum survey kat kedai, saya dah godek2 Mr Google cari info sikit, nanti takde lah kena tipu ngan apek kedai elektrik sebab langsung no idea pasal hood ni. Tapi kompius gak, macam-macam orang cakap especially  tang jenama, xtau mana lagi bagus. Masuk kedai tu tengok ada brand Electrolux, Faber, Mistral dan Rinnai je. Tapi hati terpaut pada Faber sebab pattern cantik, pakai glass. Rege asal rm1600++ tapi cina tu kasi rm1000 je. Memang lagi rendah drp bajet asal tapi hati macam x confident je ngan brand ni, rasa berbelah bahagi. Tengok pulak yang Electrolux, rege mahal sikit. Pastu ajak encik abah tengok kat kedai lain kot2 boleh dpt lagi murah, dia dah macam malas nak layan sebab encik abah jenis yang tak suka nak survey, jumpa je asal berkenan terus beli. Tapi dia ikutkan je la bini dia yang memang jenis muka tebal sikit, setakat keluar masuk kedai yang sama dua tiga kali tu standard la, bukan kena bayar pun.


Hood Faber - nampak elegant

Pergi kedai kedua, hampeh. Tanya pasal suction power pun tak tau. Pastu saya nekad balik semula ke kedai pertama untuk terus je beli hood Faber. Tapi malangnya, kali ni kami dilayan oleh sales person yang lain pulak. Kali ni dia cakap rege untuk Faber rm1350, boleh kurang rm1250. Kami query la sebab mula-mula tadi dah cakap rm1000 nape kali ni mahal lak, dia cakap yang cina tadi tu salah bagi harga. Apa lagi, encik abah ajak saya blah. Bukan kedai dia je yang ada jual hood kat Kuantan ni.

Itulah punca dan penyebab lunch hour tadi saya kuar ke bandar untuk survey lagi hood. Kali ni ke kedai yang ada jual brand Rubine dan Fortile. Baca kat Mr Google, dua brand ni ok. Kedai yang 1st tu bagi harga rm1350, kos pemasangan rm280 tapi boleh pasang sendiri. Yang ni jenis stainless steel + aluminium, nampak cam tegap, memang 'terjatuh' hati la. 

Hood Rubine - ada line itam, matching table top

Masa on the way balik ofis, nampak lagi satu kedai jual brand Rubine dan Fortile jugak, yang ni ada promosi tapi cam tak masuk akal lak. Beli hood sahaja dia bagi harga rm1470 tapi kalau beli set sekali dengan hob, rm1460. Bodoh ke apa kalau nak amik hood saja, sah2 la orang akan amik yang set. Kos pasang lak rm250. Lagi ok berbanding kedai yang 1st tadi tapi duk pikir, hob lama kat rumah nak taruk mana sebab baru je beli last year. Kalau amik hood saja dan guna hob lama, x cantik lak sebab brand tak sama. Balik discuss ngan encik abah dulu la, esok baru buat decision & terus pergi rembat.

2 ulasan:

  1. Salam sis. Jika xkeberatan bole tahu almat kedai yg ada promosi hood n hob. Sy tgh mencari. Time kaseh.

    BalasPadam
  2. W'salam, suhaida kat area mana? akak di Kuantan,setakat yang akak survey kat A Craft Idea Sdn Bhd paling ok klu nak beli pakej hood + hob. upah pasang rm250 tp macam akak pasang sendir dorg bagi terus tiub plus cap untuk kat luar rumah. Kedai tu kat Indera Mahkota 8, dekat je dgn McD Indera Mahkota.

    BalasPadam